Pukkelpop zit er weer op!

Pukkelpop 2022 trok alle registers open, de organisatie kijkt voldaan en gelukkig terug op een geweldige editie. Gisteren was uitverkocht, de andere dagen net niet.

Pukkelpop, dat is keuzestress. Met maar liefst 260 artiesten, verspreid over 10 podia krijg je rood aangelopen kilometervreters die alles uit de line-up wilden halen, sfeertoeristen die zich vooral wilden amuseren, die hard-fans die al uren voor aanvang van het concert van hun lievelingsband post vatten en al die andere Pukkelpoppers die als ‘muziekmiertjes’ van en naar 10 podia krioelden met slechts 1 gemeenschappelijk doel: plezier maken.

Wie zocht die vond niet alleen muziek tijdens deze 4 daagse trip in Kiewit, maar ook de vele andere facetten die het Pukkelpopfestival zo uniek maken. Derandanimatie van het festival zorgt al sinds jaar en dag voor een ongeëvenaarde extra dimensie. Aparte sites, geheime ruimtes op het festivalterrein, een ballenbad, een verborgen cocktailbar genre Peaky Blinders, korte raves waar je gedurende 15 minuten kon dansen voor het goede doel. In samenwerking met de Gitannekesfoor was er dit jaar het gloednieuwe Côté Bizar, een mengelmoes van vintage circus en carnaval-op-niveau met een absurd trekje. In de vall-EY, het groene belevingsbos, kon je terecht voor een avantgardische programma, met baanbrekende kunst en muziek op het scherp van de snee. Op PKP DWNWTN, een site aan de Lift die er kwam na een samenwerking met de stad Hasselt, kon je naar skateboard demonstraties, 3×3 basketball toernooitjes, street art, signeersessies en vinyl in de pop-up platenshop. DIY attitude van de jaren 90 quoi en de geur van kwajongensstreken. Er was de indrukwekkende immersive showcase in samenwerking met AlphaTheta EMEA, Pioneer PRO AUDIO en de Belgische band KRANK, 22 indrukwekkende projecties van nationale en internationale artiesten op de indrukwekkende 3D-Videowall en het logo van de Dance Hall dat via augmented reality tot leven kwam. De verrassende openingsact in de Marquee was dit jaar Voetvolk en zo werd Pukkelpop ook heel eventjes het epicentrum van moderne dans.

Everyone cares a lot
Maar deze editie was niet alleen maar dansen en feesten. In de aanloop naar Pukkelpop waren er getuigenissen van o.a. Selah Sue en Oscar and The Wolf over hun mentaal welzijn, terecht hoog op de maatschappelijke agenda, zeker bij het jongere Pukkelpoppubliek. De organisatie schonk dit jaar extra aandacht aan welzijn in het algemeen, de gezondheid en de veiligheid van de Pukkelpoppers. Het resultaat: We Care A Lot – een samenwerking met verschillende experten en organisaties die van Pukkelpop een plek maken waar iedereen zich welkom en comfortabel voelt. Na 2 bittere coronajaren – vooral voor jongeren een harde klap – is extra aandacht voor ieders mentale gezondheid geen overbodige luxe.

Het slotakkoord as we speak
De muzikale voorspellingen werden volledig ingelost. Het voorspelde wisselvallige weer werd vooral op zonneschijn onthaald en het vooruitzicht op een topeditie is as we speak realiteit aan het worden. Deze laatste dag begon op social media met : “Let’s go Marc Rebillet again, one more day” en die wordt op dit eigenste moment afgesloten door headliner Arctic Monkeys op de Main Stage. Pukkelpop 2023 is van 17 tot 20 augustus 2023.