Exclusieve sneak peek Pukkelpop

De vertrouwde uitgestrekte weides van Kiewit zijn onherkenbaar geworden: kleurrijke vlaggen en gigantische constructies zijn mysterieus verhuld achter hekken en schuttingen. Voor Kiewitenaren is het elk jaar weer een bevreemdend zicht hoe hun bekende, serene omgeving plots zo’n enorme transformatie kan ondergaan. Zéker als je zelf niet de kans hebt eens achter die hekken te gaan kijken wat daar precies allemaal gebeurt.

Maar aan alle nieuwsgierigen die niet op de weide geraken, wanhoop niet! Wij kregen namelijk de kans om op een persrondleiding de Kiewitse eer te verdedigen tussen collega’s van de VRT en Het Belang van Limburg. We willen jullie het beeldmateriaal uiteraard niet onthouden. Lees dus snel verder voor een exclusieve kijk achter de schermen en een voorproefje van het festivalterrein! (filmpje onderaan)

Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine himself stond ons te woord en ook burgemeester Nadja Vananroye was aanwezig. De rondleiding focuste op de werkzaamheden die nog in volle gang zijn en alle nieuwigheden waaraan de festivalgangers zich dit jaar kunnen verwachten. Spoiler alert: voor wie de spanning van de cliffhanger in ons promofilmpje niet meer aankan, de main stage staat er intussen gelukkig wél.

Mahassine legt ons enthousiast uit wat er allemaal verandert dit jaar, zoals een uitbreiding van het project Cookpit. Dat is een samenwerking met Hotelschool Hasselt om aan de culinaire wensen van de fijnproevers op het festival te voldoen.

De grootste blikvanger dit jaar wordt wel de gloednieuwe view tower, een tachtig meter hoge toren (dat is vier main stages op elkaar) die een prachtig uitzicht zal bieden op Kiewit, Hasselt en de aangrenzende gemeentes. Er zal vannacht nog hard gewerkt worden om de toren op tijd op te bouwen vooraleer de eerste festivalgangers morgen binnendruppelen.

Een andere opvallende samenwerking is die met de UCLL rond groene energie. Vorig jaar al was de Think Tank die ze organiseren een groot succes. Dit jaar tillen ze het niveau nog een trapje hoger met de indrukwekkende Solar Flower aan de hoofdingang. Dit grote, roterende zonnepanel zal tijdens het festival ongeveer 80% van hun site voorzien van energie.

Op de site kunnen festivalgangers ook zelf op ludieke wijze energie opwekken via een “Energy Dance Battle”. Voor de UCLL is dat dan weer de ideale kans om praktijkonderzoek te doen en hun studenten wat praktische ervaring mee te geven.

“We zetten op Pukkelpop de laatste jaren ook meer en meer in op video”, vertelt Mahassine. Dat uit zich in onder meer de intieme bioscoop (foto hierboven). Daar zullen exclusieve luistersessies van nieuwe muziekalbums gehouden worden. Het is een klein, nieuw project – amper 16 (!) mensen kunnen er tegelijk binnen – maar volgens Mahassine karakteriseert dit net Pukkelpop.

“We hebben allerlei kleine activiteiten. We willen naast de massa ook aandacht hebben voor het individuele. Dat is Pukkelpop, er is eenheid maar daarbinnen enorm veel verscheidenheid.” Chokri Mahassine

Een ander visueel project is de video wall waar woensdagavond tijdens de officiële opening een spectaculaire show te zien zal zijn. Tijdens die show zullen alle andere activiteiten op het terrein even worden stilgelegd.

Dat officiële openingsfeest gaat naar goede gewoonte door in de Boiler Room, die bij elke editie anders wordt ingericht. Dit jaar kiest de organisatie voor minimale decoratie maar spectaculaire lichteffecten (en maxi pret!).

Een primeur is de verplaatsing van de subwoofers (i.e. luidsprekers voor de lage tonen). Die zullen bovenaan de tent gehangen worden. Daarmee zouden de geluidstechnici meer controle moeten krijgen over het geluidsniveau. De subwoofers helpen ook het geluid beter binnen de tent en dansruimte houden. “Het is een experiment waarmee we de overlast voor de omgeving natuurlijk willen beperken”, legt Mahassine uit.

Een van de laatste opvallende stops is de Petit Bazar, een kleine, kleurrijke site die dit jaar volledig in het thema van “Hup Holland Hup” staat. Mahassine noemt het zelf “een humoristisch portret van Nederland zoals alleen wij Vlamingen dat kunnen maken”. Het Nederlands koninklijk echtpaar zal er helaas niet bijzijn. Enthousiaste vervanger van dienst is Otto-Jan Ham, die druk in de weer is met de voorbereidingen voor de show van De Ideale Wereld.

Naast de eerder vernoemde samenwerking met de UCLL, benadrukt Mahassine dat Pukkelpop steeds meer probeert samen te werken met zijn partners. Nieuw dit jaar is de samenwerking met De Lijn. In de bijna onherkenbare bus hierboven zullen intieme concertjes gespeeld worden. Mahassine ziet dit soort projecten als een manier om het originele kleinschalige, alternatieve karakter van het festival te bewaren.

Er zullen bijvoorbeeld ook Secret Sessions georganiseerd worden in samenwerking met Humo. Deze kleine, exclusieve optredens kun je enkel meemaken als je via de Humostand aan de wedstrijd deelneemt.

Ziezo, bij dezen hebben we het gras alvast ingelopen en een tipje van de sluier gelicht over het reilen en zeilen achter de Pukkelpopschermen. De voorbereidingen zijn nog lang niet gedaan maar de nieuwe attracties en veelkleurige decoraties beloven in ieder geval een feestelijk startschot van het festival morgen!

We zien u dan graag terug om dat startschot samen te beleven!