Lekker eten langs de weide dankzij Kiewitse verenigingen

De Pukkelpopgangers zijn intussen al huiswaarts gekeerd en de deconstructie van het festivalterrein is in volle gang, maar dat betekent niet dat we niet nog even kunnen nagenieten van de festivalsfeer. Wij van Kriskras helpen u daar graag een handje mee en daarom hier het vervolg van onze inspectie van de door de buurtbewoners uitgebate eetstandjes. Deze keer gingen we op onderzoek bij twee verenigingen: minivoetbalclub Minkies en Chiromeisjes Kiewit. Hun ervaringen met Pukkelpop leest u hier!

Teamwork van De Kievit en De Minkies voor een geslaagd festival

Minivoetbalclub De Minkies zet al een zestal jaar hun kamp op op het schoolterrein van Basisschool De Kievit in de Vijversstraat. Hoewel de school de organisatie voor zijn rekening neemt, baat de voetbalclub tijdens Pukkelpop de eet- en drinktent uit op de speelplaats. Tot vorig jaar hoorden daar ook de toiletten bij, maar die blijven dit jaar gesloten. “Wel jammer”, vindt voorzitter van de club Marc Cox, “Maar we hebben er nog steeds zeker ons voordeel van.”

“Pukkelpop is toch wel een van de hoogtepunten van het jaar voor onze voetbalclub”, legt Marc uit, “Alle leden zijn dan geëngageerd om mee te werken. Het is ook de eerste vraag die ik stel bij de jaarlijkse ledenvergadering: ‘willen we dit nog doen? Is iedereen nog geïnteresseerd?’ Want we hebben wel iedereen nodig om het aan deze omvang te doen draaien.”

“We liggen wat buiten het festivalgebeuren, maar elke ochtend staat hier een rij voor ons ontbijt.”

Het antwoord is elk jaar volmondig ja en er wordt dan ook van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gewerkt tijdens het festival. Van acht uur tot twee uur ’s middags kun je hier een stevig ontbijt krijgen met spek en eieren, croque-monsieurs of belegde broodjes, daarna wordt er overgeschakeld op de traditionele festivalmenu-items zoals hamburgers.

“We liggen eigenlijk wat buiten het hele gebeuren, maar ’s morgens staat hier toch altijd een hele rij aan te schuiven voor het ontbijt”, vertelt Marc, “mond-tot-mondreclame doet enorm veel: we hebben eigenlijk elk jaar dezelfde klanten en die brengen steeds nieuwe mensen mee.” Op vrijdagavond, wanneer vele festivalgangers op de weide vertoeven en het wat rustiger is, vind je hier dan weer veel Kiewitenaren: iedereen kan een frisgetapte pint in de gezellige tent aan De Kievit wel smaken!

Marc van minivoetbalclub De Minkies en zijn team bieden drank en ontbijt aan aan Basisschool De Kievit © Kriskras Kiewit
Marc van minivoetbalclub De Minkies en zijn team bieden drank en ontbijt aan aan Basisschool De Kievit © Kriskras Kiewit
De leidingsploeg van Chiromeisjes Kiewit zet zich elk jaar op verschillende vlakken enthousiast in voor Pukkelpop. © Kriskras Kiewit
De leidingsploeg van Chiromeisjes Kiewit zet zich elk jaar op verschillende vlakken enthousiast in voor Pukkelpop. © Kriskras Kiewit
Gezelligheid troef bij Chiromeisjes Kiewit

Hoewel veel verenigingen meewerken aan Pukkelpop, zijn er weinig die het op een even veelzijdige manier doen als de Chiromeisjes van Kiewit. Zij helpen niet alleen mee met het afzetten van straten, maar hun lokalen zijn ook de uitvalsbasis waar de lunchpakketten voor alle straatafzetters worden voorbereid, een taak waar bijvoorbeeld Sigrid, hoofdleiding voor het komende jaar, en Cara, dit jaar hoofdleiding, zich over ontfermen. Daarnaast baten ze nu al vier jaar een eigen eetstandje uit, waar hun pasta’s en broodjes als, welja, zoete broodjes over de toonbank gaan.

“Een hele tijd daarvoor waren we al eens begonnen met een ontbijt aan te bieden, maar dat is toen stilgevallen. Dat verliep heel vlot, maar de leiding geniet natuurlijk zelf ook graag van het festival en ziet het niet altijd zitten om om vijf uur op te staan”, geven ze lachend toe. Vier jaar geleden werd de draad dus opnieuw opgepikt door toenmalige leiding Margo en Liesl. Zij begonnen bescheiden met het verkopen van drank en ijsjes en in de loop der jaren is daar de verkoop van pasta en broodjes bijgekomen.

“De leiding staat elke ochtend in de keuken om pasta te koken, we zetten muziek op en de sfeer zit daar altijd goed.”

Een grote hit op het terrein van de Chiromeisjes zijn de grote zithoeken die ze creëren met hele zetels en bijzettafels. Veel festivalgangers appreciëren het comfort als afwisseling op de gebruikelijke festivalgrond of campingstoeltjes. “We hebben het wel al voorgehad dat hier ’s nachts mensen over de hekken klimmen en dan zitten ze hier met een pint, soms zelfs onder de plastieken zeilen die we over de zetels leggen. Eigenlijk wel heel grappig om te zien.”

Echte moeilijkheden met zatte festivalgangers hebben ze gelukkig nooit gehad, de sfeer zit hier altijd goed: “Het is hier steeds gezellig in de keuken wanneer de leiding samen spaghettisaus aan het maken is. Dan wordt hier muziek opgezet en zingen we en amuseren ons ook terwijl we aan het werk zijn. We zijn eigenlijk gewoon een hele hechte vriendinnengroep; ook buiten de Chiro doen we heel veel samen.”

“We zijn de ouders van onze leden enorm dankbaar, zonder hun hulp zouden we dit nooit kunnen doen.”

Dat neemt niet weg dat er ook erg hard gewerkt wordt, de leiding – waarvan dit jaar Cara en Annelies aan het stuur stonden – staat elke ochtend van het festival in de keuken om de bakjes pasta voor te bereiden, zodat de klanten snel bediend kunnen worden. Maanden vooraf wordt er ook al samengezeten om een draaiboek op te stellen van wie welke taak voor zijn rekening zal nemen. “Er komt heel wat bij kijken waar je niet meteen bij stilstaan: tafels en tenten regelen, een vergunning aanvragen, bestellingen plaatsen …”.

De leiding benadrukt ook dat ze veel te danken hebben aan de vrijwilligers die meehelpen: “Op de ouders van onze leden kunnen we altijd rekenen, daar zijn we enorm dankbaar voor, zonder hen zouden we dit niet kunnen doen. Ze zijn vaak zelf heel enthousiast; er zijn ouders die elk jaar vragen of er al een schema is, ‘want ik wil wel een goed plaatsje he!’ Het is heel fijn dat zij ook van de sfeer kunnen genieten.”

Vind Chiromeisjes Kiewit op http://chiromeisjeskiewit.be/ en http://www.facebook.com/chirom.kiewit/.

Leden en ouders helpen mee aan de eetstand van Chiromeisjes Kiewit © Kriskras Kiewit
Leden en ouders helpen mee aan de eetstand van Chiromeisjes Kiewit. © Kriskras Kiewit
De comfortabele zetels op het terrein van Chiromeisjes Kiewit trekken heel wat festivalgangers aan © Kriskras Kiewit
De comfortabele zetels op het terrein van Chiromeisjes Kiewit trekken heel wat festivalgangers aan. © Kriskras Kiewit
De leiding van de Chiromeisjes (en hun leden en oudleiding) staan elke dag in de keuken om broodjes en pasta te bereiden. © Kriskras Kiewit
De leiding van de Chiromeisjes (en hun leden en oudleiding) staan elke dag in de keuken om broodjes en pasta te bereiden. © Kriskras Kiewit