Buurtbewoners helpen hongerige festivalgangers uit de nood

Net zoals vele andere festivals zet ook Pukkelpop meer en meer in op gevarieerde en kwaliteitsvolle eetmogelijkheden. Na de introductie van Food Wood vorig jaar, een site vol foodtrucks die een werelds assortiment van gerechten aanbiedt – inclusief ice rolls en insectensnacks – is er dit jaar ook Cookpit, het pop-uprestaurant van de Hotelschool in Hasselt.

Voor vele Pukkelpopgangers blijft het traditionele festivalvoedsel echter onevenaarbaar, en ze halen dat even graag naast als op de weide! Al jaren maken de eetstandjes van buurtbewoners en Kiewitse handelaren vast deel uit van het Pukkelpopdecor; zij zorgen ook buiten de weides voor een hartelijke sfeer en budgetvriendelijke dineeralternatieven. Kriskras Kiewit ging op onderzoek uit en geeft u een overzicht van wat er allemaal in de aanbieding is, ziehier deel 1!

Een heel ander menu bij Traiteur Robby

Doorheen het jaar serveert Traiteur Robby volwaardige en verfijnde feestmenu’s, maar tijdens die vier dagen ergens midden augustus wordt het menu aangepast aan de wensen van de doorsnee festivalganger: frieten, hamburgers, ontbijt … Je vindt het hier allemaal!

De familiezaak van Robby en Marieke Houbrechts staat al sinds de eerste Kiewit-editie van Pukkelpop paraat om de uitgehongerde festivalganger te bedienen en ze kijken er, zo vertelt eigenares Marieke ons, ook elk jaar weer naar uit.  “In het begin had iedereen wel wat schrik, wat dat zou geven als Pukkelpop naar hier verhuisde: ‘ze gaan hier alles afbreken!’ Maar eigenlijk zijn alle festivalgangers heel aangenaam en vriendelijk.”

“We zijn dit soort werk wel gewoon, maar de sfeer is compleet anders natuurlijk, veel meer ontspannen.”

Met een vijftal mensen, waaronder hun zoon Tim, houden Robby en Marieke hun eettent bijna de klok rond open. Hoewel Marieke vertelt dat ze het werk uiteraard gewoon zijn – catering is per slot van rekening hun vakgebied – is Pukkelpop toch heel wat anders: “Het is een volledig andere manier van werken. Normaal is ons werk meer formeel ingekleed, hier is de sfeer veel meer ontspannen natuurlijk.”

Ze hebben geen jaar getwijfeld of ze wel zouden meedoen: “Het is wel nodig, want onze gewoonlijke klanten geraken tijdens Pukkelpop moeilijk tot bij ons, maar het is ook steeds een fijne periode. Hier komen ook veel mensen van de buurt langs, dus het brengt Kiewit samen”, besluit Marieke.

Vind Traiteur Robby op http://www.traiteurrobby.be/ of http://www.facebook.com/robbytraiteur/.

DSC_0070-70-2b
Marieke van Traiteur Robby staat Kriskras Kiewit te woord over hun jarenlange ervaringen met Pukkelpop. © Kriskras Kiewit
De vuurdoop van Kapsalon DUJO

Kapsalon en Nagelstudio Dujo opende in oktober vorig jaar voor het eerst zijn deuren op de locatie van het voorgaande kapsalon Artisane, vooraan in de Vijversstraat. Eigenaressen Dunja en Joni vertellen ons dat ze zeer tevreden zijn over hoe vlot de zaken zijn verlopen tijdens dat eerste jaar.

Hoewel ze beiden zelf al verschillende keren naar Pukkelpop zijn geweest is deze editie voor Dunja en Joni de vuurdoop als buurtbedrijf. Ze hebben geen seconde getwijfeld om ook een eetstandje te openen tijdens het festival, ook al betekent het dat ze dit jaar zelf niet naar het festival kunnen gaan: “Maar van hieruit kunnen we ook al van de sfeer genieten!”

“Het is de eerste keer dat wij dit doen, dus het is nog een beetje zoeken, maar we zijn er klaar voor!”

“Het is wel spannend”, vertelt Dunja, “we hebben veel tijd en moeite gestoken in de voorbereidingen, deze week was het toch wel even druk.”  Ze wordt enthousiast aangevuld door Joni: “Maar het is allemaal goed gelukt, we zijn er klaar voor!” Met een team van vier mensen zullen ze hun eettentje het hele festival dag en nacht openhouden. Dunja wijst naar het achter tentzeilen verscholen kapsalon: “We hebben hier achteraan een bedje staan, zodat we om de beurt wat kunnen uitrusten.”

In de aanbieding vind je de festival-basisbenodigdheden: verfrissende drankjes, pizza en voor liefhebbers van zoet ook pannenkoeken. “Het eerste jaar is altijd een beetje zoeken, we willen het nu in het begin niet te moeilijk maken, eventueel kunnen we het volgend jaar allemaal wat grootser doen”, legt Joni uit, “We nemen het zoals het komt!”

Vind Dujo op http://www.facebook.com/DUJOhasselt/.

DSC_0064-64-2b
Dunja en Joni (midden) zijn benieuwd hoe hun eerste Pukkelpop als uitbaters van hun eigen eetstandje zal meevallen. © Kriskras Kiewit
Krantenwinkel wordt festival-essential

Het krantenwinkeltje van Sabine Van den Born en Danny De Loose een paar honderd meter verder in de Vijversstraat is dan weer een ervaringsdeskundige op Pukkelpopgebied: “Wij doen mee sinds de allereerste dag!” Sindsdien hebben ze geen enkele editie overgeslagen: “Dat is altijd even goed gegaan en het is steeds een fijne periode.”

Dat de sfeer zo gezellig is, is volgens Danny te danken aan zowel de buurtbewoners als de festivalgangers zelf, die ondanks de soms grote drukte nog nooit problemen hebben veroorzaakt: “Ze schuiven hier gewoon aan, zelfs als het heel druk is, niemand pakt zomaar iets mee. Op dat gebied valt het festival wel heel goed mee vind ik, met fuiven hier heb je meer problemen eigenlijk.”

“Ons best verkochte product? Dat blijft toch Jupiler!”

Er gaan natuurlijk wel heel wat voorbereidingen aan het festival vooraf: naast het inslaan van grote voorraden drank – “Jupiler blijft ons meest verkochte product”, lacht Danny – wordt ook de hele winkel verbouwd, waarbij alle rekken worden weggehaald. Tijdens het festival helpt de hele familie mee om zowel festivalgangers als buurtbewoners te ontvangen.

“Mijn dochters zitten wel op de weide, maar aan mij is dat niet echt besteed”, lacht Danny. Hem zul je net als andere jaren steeds terugvinden in zijn vertrouwde krantenwinkel omringd door zijn trouwe klanten.

Blijf de blog van Kriskras Kiewit volgen om ook de andere verenigingen die meewerken aan Pukkelpop te ontdekken!

De krantenwinkel van Danny De Loose en zijn vrouw staat al sinds het prille begin van Pukkelpop klaar om dorstige festivalgangers uit de nood te helpen © Kriskras Kiewit
De krantenwinkel van Sabine en Danny staat al sinds het prille begin van Pukkelpop klaar om de dorst van de festivalgangers te lessen. © Kriskras Kiewit
DSC_0074-74-2b
De krantenwinkel van Sabine en Danny staat al sinds het prille begin van Pukkelpop klaar omde dorst van de festivalgangers te lessen. © Kriskras Kiewit