Aangenaam toiletbezoek dankzij vrouwenvereniging Femma

Niet elke festivalganger houdt evenveel van kamperen. Denk bijvoorbeeld aan de vaak onhygiënische en oncomfortabele toiletcabines. Kiewit-bewoners verkeren in een luxepositie en kunnen op hun eigen thuis terugvallen voor een sanitaire stop. Verblijf jij daarentegen op een van de campings en/of ben jij op zoek naar een alternatief voor een bezoek aan de toiletcabines? De Kiewitse vrouwenvereniging Femma biedt festivalgangers de geschikte én goedkope oplossing aan.

Op wandelafstand van de festivalweide, achter de kerk van Kiewit, stelt Femma de propere (!) toiletten van zaal De Binder ter beschikking. Het is woensdagnamiddag, enkele uren voor het festival zijn deuren opent, wanneer we spreken met WC-verantwoordelijken Wies Hanot en Colette Libens. Het gesprek wordt onderbroken door − jawel − een poetsbeurt van de toiletten. Hygiëne is hier ongetwijfeld verzekerd.

DSC_0052-52b
Wies Hanot en Colette Libens, de vriendelijke WC-verantwoordelijken van Femma. © Kriskras Kiewit

Wies Hanot vermoedt dat Femma al ongeveer zestien jaar de toiletten van De Binder opent en poetst tijdens Pukkelpop. “Festivalmedewerkers kunnen de toiletten gratis gebruiken en festivalgangers betalen 50 eurocent voor een propere WC. Medewerkers hebben trouwens voorrang wanneer de wachtrij erg lang is,” vertelt Wies. “Onze hamburgers mogen niet aanbakken, he!” Een passerende toiletbezoeker en uitbater van een eettentje verantwoordt het privilege.

 “Festivalgangers hebben soms een wachttijd van 45 minuten over voor een net toilet.”

Gedurende de festivaldagen zijn 22 medewerkers van Femma en poetsvrouwen actief. “Soms zijn vier mensen tegelijk aan het werk. Het kan hier erg druk zijn, maar de bezoekers gedragen zich doorgaans rustig en fatsoenlijk,” vertelt Colette. “De opbrengst gaat naar onze vrouwenvereniging, want Femma kent enkel uitgaven, geen inkomsten. Dankzij Pukkelpop verdienen we geld om activiteiten te organiseren en bekostigen.”

“Normaal gezien verloopt alles vlot en zonder problemen,” vertelt Colette ons. “Tijdens één festivaleditie had een jongen met diabetes wel hulp nodig. Hij kwam niet meer uit het toilet, dus had ikzelf de deur uiteindelijk opengedraaid,” zegt Wies. “Als verpleegster wist ik onmiddellijk wat er gaande was. De jongen had insuline te kort. Wij hebben het Rode Kruis gebeld en die hebben hem vervolgens meegenomen.”

“Af en toe moeten we een stomdronken Pukkelpopper te hulp schieten, maar dat doet zich eerder zelden voor,” vertelt Colette. “Wij hebben ooit een koppel onderdak aangeboden. Zij zaten op een ochtend namelijk onderkoeld aan de deur van de Binder. Uiteraard hebben wij tijdens de storm en noodtoestand van 2011 ook heel veel festivalgangers opgevangen in de zaal.”

Gebedsgroep en Pukkelpoppers: een grappige anekdote 

Wies: “Een Maria-gebedsgroep komt hier elk jaar op zaterdagvoormiddag het geloof prediken. Dan spreken zij de jongeren in onze wachtrij aan, wat op zich eigenlijk bewonderenswaardig is. Die gelovigen deelden eens plastieken paternosters uit. Festivalgangers namen ze aan en droegen ze om te lachen om hun hoofd of hals. Ik zei een jongen dat hij die goed moest bewaren en aan zijn bomma moest tonen. Als hij haar zou zeggen dat hij die op Pukkelpop had gekregen, zou zij ongetwijfeld enthousiast zijn en hem misschien wel sponsoren. Het volgende jaar kwam diezelfde jongen naar onze toiletten om mij persoonlijk te bedanken met een pintje. Ik had gelijk gekregen: zijn bomma had zijn combiticket gedeeltelijk bekostigd (lacht).”

De openingsuren van de toiletten. © Kriskras Kiewit
De openingsuren van de propere toiletten. © Kriskras Kiewit

Waar? Zaal De Binder, Vijversstraat 2A, Kiewit (achter de kerk).

Kostprijs? 50 eurocent voor festivalgangers en gratis voor medewerkers van Pukkelpop.