Vzw Kiewit, de drijvende motor

Voor de festivalgangers is Pukkelpop nog maar pas van start gegaan, maar wie in de buurt woont weet dat er al maanden naar het festival wordt toegewerkt. Die voorbereidingen zijn niet enkel het werk van de Pukkelpoporganisatie zelf, maar ook van de vele Kiewitse verenigingen die zich elk jaar inzetten om het festival in goede banen te doen verlopen.

“Als je in Kiewit woont, dan moet je wel meedoen. Het hele gebeuren is toch prachtig?”

De drijvende motor achter al deze verenigingen is de overkoepelende vzw Kiewit, die sinds jaar en dag de taak op zich neemt om de verschillende posten rond te weide te bemannen coördineren. Medewerker Jeanmarie vertelt Kriskras Kiewit met plezier hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat en wij vertellen het met evenveel plezier aan u voort!

Wie is vzw Kiewit?

Vzw Kiewit is een overkoepelende organisatie die het verenigingen- en evenementenleven van Kiewit behartigt. Tijdens Pukkelpop zorgen voorzitter Luc, coördinator Wim en hun tien sectorverantwoordelijken dat de verschillende straatafzettingen en parkings bemand worden door de meer dan tweeduizend vrijwilligers die via de verenigingen een werkshift opnemen.

Hoe verloopt een Pukkelpopeditie voor vzw Kiewit?

De voorbereidingen voor het festival beginnen al in april en de coördinatoren hebben die tijd broodnodig om het hele administratieve karwei in elkaar geknutseld te krijgen. Ook dit jaar was de postenindeling een hectische bedoening omwille van de nieuwe mobiliteitsregeling. “Maar nu begint het beter te gaan, en tegen volgend jaar zijn we helemaal ingewerkt”, legt Jeanmarie uit, “zo’n verandering is niet slecht, dan ben je even uit die routine en ben je opnieuw alert.”

Tijdens het festival zelf zijn vooral de sectorverantwoordelijken, zoals hijzelf, druk in de weer. Zij houden continu fietspatrouilles om te controleren of alles vlot verloopt op de verschillende posten. Grote problemen of tegenslagen hebben ze gelukkig nog niet gehad: “we hebben een paar jaar terug eens voorgehad dat een auto over de tenen van een medewerker was gereden, maar dat is zowat het ergste denk ik”, lacht Jeanmarie.

“Zo’n verandering als de verkeerssituatie dit jaar is niet slecht, dan ben je opnieuw alert.”

Maar dat betekent niet dat de medewerkers van de vzw na het festival zomaar op hun lauweren kunnen rusten. “Na het festival is het nog niet gedaan”, legt Jeanmarie uit, “dan volgt natuurlijk nog de evaluatie. Wat is op welke post misgegaan en wat moeten we daaraan wijzigen?” Ook de inkomsten die zijn gemaakt op bijvoorbeeld het uitbaten van de parkings worden nadien ook verdeeld onder de verschillende verenigingen.

Wat doet vzw Kiewit nog meer?

Naast die coördinerende taak ondersteunt de vzw Pukkelpop ook op heel wat andere manieren. Penningmeester Gerard is bijvoorbeeld elk jaar te vinden in het vaste dranktentje dat de vzw uitbaat voor de kerk, naast het eettentje van het Kiewits Evenemententeam KET. Zij zijn intussen ook voor vele festivalgangers een vast element in het Pukkelpopdecor geworden en kunnen rekenen op hun eigen trouwe vaste klanten.

Bovendien stelt de vzw in geval van nood ook zonder aarzelen zijn lokalen ter beschikking. Zo boden ze tijdens de storm in 2011 in hun ruimtes in feestzaal De Binder onderdak aan de festivalgangers die het noodweer ontvluchtten.

Wat betekent Pukkelpop voor Kiewit?

Jeanmarie is ervan overtuigd dat Pukkelpop een goede zaak is voor Kiewit: “de verenigingen worden vergoed voor hun medewerking, zij leven daarvan. En ook voor de buurtbewoners, ga maar eens kijken bij het krantenwinkeltje, bij de traiteur of bij onze tent aan de kerk, daar zit heel Kiewit bijeen, dan zie we elkaar nog eens!”

“Voor Kiewit is Pukkelpop een goede zaak, de verenigingen leven hiervan. En dan zien we elkaar ook weer eens!”

Ook hijzelf kijkt elk jaar weer uit naar het festival, want ondanks de drukte doet hij het werk met plezier: “Het is zo’n feestelijk evenement. Als je in Kiewit woont, dan moet je ook wel meedoen. Als je dat niet doet, dan kan dat vervelend worden, het lawaai en de drukte.” Jeanmarie zelf kiest dus volmondig voor de eerste optie en is elk jaar van de partij.

Hij verzekert ons ervan van dat er naast het werk ook tijd genoeg is om zelf te genieten: “De muziek op zich is niet zo mijn ding, maar het hele gebeuren is prachtig, en als de werkavond gedaan is – na onze laatste rit pas! – dan drinken we samen een pintje en amuseren wij ons ook enorm!” Pintjes en plezier, zoals een geslaagd festival hoort te zijn!

Benieuwd naar alle verenigingen en buurtbewoners die meewerken aan een geslaagd festival? Blijf dan zeker de blog volgen!

Het dranktentje van vzw Kiewit met daarachter het eettentje van KET, al ajren vaste waarden in het Pukkelpoplandschap
Het dranktentje van vzw Kiewit met daarachter het eettentje van KET, al jaren vaste waarden in het Pukkelpoplandschap © Kriskras Kiewit
Penningmeester Gerard (in het blauw) en zijn team © Kriskras Kiewit
Penningmeester Gerard (in het donkerblauw) en zijn team © Kriskras Kiewit