Onmisbare rimpels

“Ik ben de oudste vrijwilliger van RC Hades.”

Dat op vrijwilligerswerk geen leeftijd staat, bewijst René Neutelaers (78). Deze zomer zal de gepensioneerde Kiewit-bewoner voor het vierde jaar op rij als vrijwilliger werken op Pukkelpop. Kriskras Kiewit sprak met hem en was getuige van een opgetogen en toegewijde festivalmedewerker. Wij zagen ditmaal géén pukkels op de weide, wél rimpels.

“Het ecoteam van RC Hades houdt het festivalterrein netjes.”

Al enkele jaren vertoeft René als trouwe vrijwilliger bij de Kiewitse voetbalclub RC Hades. Die vereniging is een vaste werkkracht op Pukkelpop. “Ik maak deel uit van het ecoteam,” vertelt René, “dat bestaat uit verschillende ploegen die elkaar afwisselen. Aan het festival gaat een opbouw van enkele weken vooraf. Dan staan wij paraat om het terrein netjes te houden en om het afval dat de opbouw met zich meebrengt, op te ruimen.”

“Ook tijdens het festival zelf zorgen wij samen met vele andere vrijwilligers voor de opruiming van de weide. ’s Nachts en ’s ochtends wordt het afval van de voorbije festivaldag weggewerkt. Daar worden machines voor ingezet. Toch zijn vrijwilligers (en nachtraven) hoogst noodzakelijk om het achtergebleven vuil op te rapen, in de hoeken van de concerttenten bijvoorbeeld.”

“Tijdens Pukkelpop werken wij van 7 uur ’s ochtends tot midden in de nacht.”

Wanneer we René naar zijn werkschema vragen, staan we versteld. Hij werkt vanzelfsprekend niet met de snelheid van de jongere vrijwilligers. Toch spant hij zich naar behoren − en met veel plezier − in. “Om 7 uur begint mijn werkdag. Tot 10 à 11 uur help ik mee het festivalterrein opruimen. Dat gebeurde aanvankelijk te voet, maar de voorzitter van RC Hades, Jef Evens, en zijn zoon Kevin hebben het werk aan mijn leeftijd aangepast. Ik raap nu zelf geen afval meer op en ik word van zware fysieke inspanningen gespaard.”

Niet zijn voeten, niet zijn fiets, maar een Gator voert René over het terrein van Pukkelpop. “De zogenaamde Gator is een vervoersmiddel ontworpen voor werkterreinen. Daarmee beweeg ik mij vlot van hier naar daar. Ik schiet te hulp waar nodig en zorg voor de bevoorrading van zuivere vuilniszakken. Jef Evens leidt alles in goede banen en coördineert de werkkrachten,” zo klinkt het.

“Van zodra Pukkelpop zijn deuren opent, verlaat ik het festivalterrein,” vertelt René. “Dan hang ik vuilzakjes op in de Tulpinstraat en naast een wandelpad naar een van de campings. Daarnaast deel ik ’s middags en ’s avonds drankflesjes uit aan organisatoren, medewerkers en vrijwilligers van Pukkelpop. Mijn werkdag eindigt ’s nachts. De volgende ochtend verschijn ik om 7 uur opnieuw fris op de festivalweide.”

 “RC Hades is een team, een vriendengroep. Het groepsgevoel heeft me aangespoord om mee te werken op Pukkelpop.”

De samenhorigheid, de vriendschappen en de aangename groepssfeer bij RC Hades hebben ervoor gezorgd dat René vier jaar geleden is begonnen met vrijwilligerswerk op Pukkelpop. “De sfeer is hier gezellig en gemoedelijk. Het is ook aangenaam dat niemand mij opjaagt. Ik ken mijn taken en ik kan ze op mijn eigen tempo vervullen,” vertelt René. “Ik ben trouwens niet de enige zeventiger. Ook gepensioneerden Louis Lemmens (75) en Jozef Louis (73) engageren zich voor RC Hades en Pukkelpop.”

“Mijn grootste drijfveer om mee te werken? Dat is het plezier dat ik eraan beleef en de vriendschappen die ik eraan overhoud. Ik ben ook een actief persoon en ik steek graag de handen uit de mouwen. Mijn kleinkinderen zijn dan weer gelukkig met de combitickets die ik in ruil voor mijn inspanningen ontvang. Ikzelf wil niet naar de concerten gaan luisteren hoor! (lacht)”

René hoopt dat hij zich ook in de toekomst nog actief mag inzetten voor RC Hades. “Zolang als het door Jef en Kevin Evens is toegestaan en zolang als mijn gezondheid het toelaat, hoop ik door te mogen gaan met het vrijwilligerswerk.” Dat is inspirerend, dat enthousiasme dat geen (leeftijds)grenzen kent.

Kriskras Kiewit wenst René, RC Hades en alle overige vrijwilligers nog veel succes met de verdere opbouw en het onderhoud van het festival!

© Charlotte Knapen
Alom tegenwoordig op de werkterreinen van Pukkelpop: de zogenaamde Gators. © Kriskras Kiewit
© Charlotte Knapen
De mannen met de hoogste leeftijden, maar niet de minste gedrevenheid. V.l.n.r.: Louis Lemmens (75), Jozef Louis (73) en René Neutelaers (78). © Kriskras Kiewit
© Kriskras Kiewit
Het recycle park © Kriskras Kiewit
V.l.n.r.: René Neutelaers (78), Louis Lemmens (75), Jozef Louis (73) © Kriskras Kiewit
V.l.n.r.: René Neutelaers (78), Louis Lemmens (75) en Jozef Louis (73). © Kriskras Kiewit
René Neutelaers (78) © Kriskras Kiewit
René Neutelaers (78) © Kriskras Kiewit
© Kriskras Kiewit
Het recycle park © Kriskras Kiewit